Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Υεμένη: Μια χώρα χαμένη στο παρελθόν…


https://www.youtube.com/watch?v=f0Tb7VZDz4U
Παίρνοντας την απόφαση να επισκεφθείς την Υεμένη να’ σαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα νομίζεις ότι ζεις στον Αραβικό Μεσαίωνα. 

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Σαναά, ένα αληθινό κόσμημα -προστατευμένη από την Ουνέσκο- την Τζίμπλα, εκεί που λειτούργησε το πρώτο Αραβικό Πανεπιστήμιο, και τους πλινθόκτιστους ουρανοξύστες του Σίμπαμ (Μανχάταν της ερήμου) όλα είναι διαφορετικά.


Οι άντρες με τις χαρακτηριστικές καρό φούστες ,αλλά και την τζαμπίγια (κυρτή μάχαιρα) στη μέση, οι γυναίκες από τα μικρά τους με μαντήλα στο κεφάλι και στα μεγάλα τους μαύρες σκοτεινές φιγούρες, σκέτα φαντάσματα, όλα είναι τόσο διαφορετικά για ένα Δυτικό χωρίς όμως να αισθάνεται φόβο. 

Φτάνει να προσαρμοστείς… 

Δεν έφαγες μέχρι τις 12 το μεσημέρι? 

Την πάτησες, γιατί όλος ο αντρικός πληθυσμός μασάει κατ και το ρίχνει  στον ύπνο. Φαγητό μετά τις 6 το απόγευμα. Και μόνο κοτόπουλο με ρύζι. 

Τίποτα άλλο…


Αν συναντηθείς σε τελετή γάμου αν και άγνωστος, είσαι το τιμώμενο πρόσωπο. Και τι σημαίνει αυτό? Θα σε βάλουν οι συγγενείς του γαμπρού να ρίξεις κατά το έθιμο με καλάσνικοφ…. 


Ειδικά αν πεις τις μαγικές λέξεις Yunan ( Έλληνας) και Iskander (Αλέξανδρος), όπως τότε που περίμενα με το τζιπ στο Μαρέμπ για να μπω στην έρημο της Χαντραμαούτ και περίμενα την εξέταση των χαρτιών. Γυρνώντας μετά από μια  ώρα αναμονής στον επικεφαλής των στρατιωτών χαμογελώντας και του είπα:


Ρε no Americano, younano.  


Yunano?
 

Αποκρίθηκε με έκπληξη ….και σε 5 λεπτά μας άφησε να περάσουμε, ενώ κάτι Γάλλοι που ήταν πριν από μας στην σειρά αναμονής ήρθαν την άλλη μέρα, περνώντας όλο το βράδυ στην είσοδο της ερήμου μέχρι  να τους υπογράψουν τα χαρτιά και να φύγουν….


Ίσως να φταίει και το μπρούτζινο άγαλμα που βρέθηκε στο Άντεν και γράφει στο γόνατο του: "Φωκάς εποίει"….


Η ζωή κάνει κύκλους και ενώ όταν πήγα μόλις είχε τελειώσει ο Εμφύλιος, τώρα ξανάρχισε…


Άλλη μια χώρα που ήμουνα τυχερός που την είδα ΠΡΙΝ…


Με πολύ αγάπη σ’ όλους σας και ειδικά σ’ αυτούς που μ’ έχουν συντροφέψει στα διάφορα ταξίδια….   


βασίλης

4 σχόλια:

  1. Yunan δηλαδή Ίωνας. Πολύ όμορφο μπράβο, Χαιρετισμούς σ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένε μας Βασίλη, εξαιρετική η παρουσίαση αλλά κυρίως στέκομαι στο πάθος για τη ζωή που σε χαρακτηρίζει. Τα ταξίδια δεν τέλειωσαν, θα πάμε στην Καπποδοκία.
    Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλη θα έλεγα ότι δεν είναι ένα "τουριστικό" video είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Φανταστικό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη μου δεν είναι απλά ένα video ταξιδιώτη είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Φανταστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή