Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Εγκαίνια του Συλλόγου Ελληνοποντίων Πάφου «Άγιος Γεώργιος» και ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. (5 και 6 Μαΐου 2018)




Ο Πανιερώτατος   Μητροπολίτης  κ.κ Γεώργιος είχε την επιθυμία να εγκαινιάσει τα γραφεία του νεοσύστατου Συλλόγου Ελληνοποντίων Πάφου με την πρόσκληση για προσκύνηση της εικόνας και των ιερών κειμηλίων του Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χάρσερας της Αργυρούπολης του Πόντου. Είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνουν εκτός Ελλάδος τα κειμήλια αυτά του Ποντιακού Ελληνισμού με τη συνοδεία των μελών του Σωματείου και του προέδρου του Λουκά Γκούλτα «Παναγία η Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα» το οποίο τα οικοθετεί ευλαβικά. (Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ιστορικό της διάσωσης τους).

Στη Πάφο εντός της πόλης διαβιούν γύρω στις 5.000 Ελληνοπόντιοι, ενώ σε όλη την επαρχία γύρω στις 10.000.

Στις 5/5/2018 στις 4.00 μ. μ.  έγινε μεγάλη υποδοχή της Εικόνος και των Κειμηλίων στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου Κύπρου, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη  κ.κ Γεώργιο.



Στη συνέχεια  η Εικόνα και τα Κειμήλια στις 5.00 μ.μ. καθαγίασαν τα εγκαίνια των γραφείων του Ποντιακού Συλλόγου Πάφου «Άγιος Γεώργιος» με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Γεώργιος, παρουσία του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, του τ. υπουργού αποδήμου Ελληνισμού κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο Αντώνης Πολυδώρου, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, ο Άγγελος Ασλανίδης κ.α.,  όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Πάφου, του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης κ. Ηλία Ιορδανίδη και του Χορευτικού της Ένωσης, οι οποίοι και ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι από  την Μητρόπολη και τον Σύλλογο Ελληνοποντίων Πάφου οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο από την Γεωργία, αφού βρέθηκαν όπως οι πρόγονοι τους πρόσφυγες για μια ακόμα φορά.



 Με την αρωγή της τροχαίας Πάφου οι δρόμοι γύρω από τα γραφεία του συλλόγου ήταν κλειστοί, για να γίνει η προσκύνηση από μεγάλο πλήθος Ελληνοποντίων απρόσκοπτα.


Το πολυμελές χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης μετά τον Αγιασμό των γραφείων του συλλόγου και τους χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους, χόρεψε προς μεγάλη ικανοποίηση των παρευρισκομένων  παραδοσιακούς χορούς του Πόντου. Το πρόγραμμα έκλεισε το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Κονιών Κάτω Πάφου με τοπικούς χορούς.



Μετέπειτα στις 7.00 μ. μ. η εικόνα και τα ιερά κειμήλια μετέβησαν στο μικρό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Αγριδιών της Πάφου, όπου λειτουργούνται οι Ελληνοπόντιοι, με μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ.κ. Γεωργίου και του Επισκόπου Χύτρων Λεοντίου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Νεοφύτου.  Πάνω από 3.000 Ελληνοπόντιοι από την Γεωργία προσκύνησαν με κατάνυξη την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά.




Στη συνέχεια ο Εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Χάρσερα του Πόντου με την θρυλική Μονή του Χαλιναρά, μίλησε για  το  ιστορικό χωριό,  την περιπετειώδη διάσωση της Εικόνας και των Κειμηλίων το 1923 και ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα από την Κύπρο και τη «Ρωμιοσύνη» του Άγη Τουρσίδη, που ομολογουμένως οι χορευτές του απέδωσαν εκπληκτικά ποντιακούς και γεωργιανούς χορούς. Στο τέλος η γιορτή έκλεισε  με  πλούσιο μπουφέ προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου για όλο τον κόσμο, στο μεγάλο αμφιθεατρικό περίβολο του Ιερού Ναού. Η προσκύνηση έλαβε χώρα από τις 7.00 μ. μ το απόγευμα έως τις 4.00 π. μ. της επομένης μέρας.




Την  επόμενη ημέρα το πρωί της  Κυριακής  6/5  στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων της Πάφου, έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για την Γενοκτονία των Ποντίων από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο, όπου εκτίθεντο για προσκύνηση η Εικόνα και τα Κειμήλια του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά. Μετά τις ομιλίες για την Γενοκτονία του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης κ. Ηλία Ιορδανίδη και του Υπουργού κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ποντίων στις 11.00 π. μ.



Το Σωματείο Ελληνοποντίων «Άγιος Γεώργιος» Πάφου κατόπιν δεξιώθηκε  τους παρευρισκόμενους με ποντιακά εδέσματα. Η φιλοξενία όλων των μελών του Συλλόγου ήταν αντάξια της πατρογονικής Ποντιακής κληρονομιάς και ειδικά του προέδρου Πέτρου Γραμματικόπουλου και της πανταχού παρούσας Μάγιας Καρυπίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου