Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

15 ΗΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ





1Η ΜΕΡΑ: 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ.
Πτήση στις 06:45μ.μ. από το Ελ. Βενιζέλος για Κωνσταντινούπολη, όπου θα μείνουμε για περίπου 4 ώρες. Αναχώρηση για Τιφλίδα στις 00:30π.μ.


2Η ΜΕΡΑ: 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤIΦΛΙΔΑ
Άφιξη στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας στις  04:15π.μ., επιβίβαση στο πούλμαν, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Στις 14:00μ.μ. Βόλτα στη Παλιά Πόλη, όπου θα έχουμε πανοραμική ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας (ή Σακαρτβέλο, όπως ονομάζουν τη χώρα τους οι κάτοικοί της), την Τιφλίδα, που στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι και σημαίνει "ζεστή πηγή". Η Τιφλίδα είναι απλωμένη ανάμεσα σε λοφώδεις πλαγιές που κατεβαίνουν στον ποταμό Μκτβάρι (Κούρα), κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, που συνδέει το Μπακού στην Κασπία με τον Εύξεινο Πόντο και στη συμβολή διαφόρων σημαντικών αρτηριών.


Η πόλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού έχει επηρεαστεί από Βυζαντινούς, Πέρσες, Οθωμανούς και Ρώσους.


Ξενάγηση στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας), τη μεγαλύτερη εκκλησία όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και χτίστηκε προς τιμήν του εορτασμού των 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τις εκκλησίες Σιόνι και Ανχισκάτι (6ου, 7ου αι.) και το κάστρο Ναρικάλα, που δεσπόζει στην πόλη.

Δείπνο. Διανυκτέρευση.



3Η ΜΕΡΑ: 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΡΙΤΗ
ΤIΦΛΙΔΑ - ΚΑΚΧΕΤΙ - ΣΙΓΝΑΤΖΙ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΠΟΝΤΜΠΕ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΛΑΖΑΝΙ – ΧΒΑΡΕΛΙ – ΓΚΡΕΜΙ – ΤΕΛΑΒΙ - ΤΙΦΛΙΔΑ.

Στις 10:00π.μ, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ξεκινάμε για την περιοχή Κακχέτι (Kakheti).



Η πρώτη στάση του ταξιδιού μας είναι το μοναστήρι Μπόντμπε (Bodbe), το οποίο και θα επισκεφτούμε. Εδώ βρίσκεται ο ναός και ο τάφος της Αγίας Νίνας της Φωτίστριας και Ισαποστόλου της Γεωργίας. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να κατεβείτε στη θαυματουργή πηγής της Αγίας (η οποία σύμφωνα με την παράδοση εμφανίστηκε στο μέρος, όπου προσευχόταν η Αγ. Νίνα και τα νερά της είναι θαυματουργά) και να βυθιστείτε στο αγίασμα.



Λένε, ότι ο πιστός που θα βυθιστεί τρείς φορές στην πηγή θα γιατρευτεί από όλες τις ασθένειες. Συνεχίζοντας στην πόλη Σιγνάτζι (Signagi) θα επισκεφτούμε τη γκαλερί ζωγραφικής και το τοπικό οινοποιείο  όπου θα δοκιμάσουμε σπιτικό κρασί με συνοδεία μεζέδων. Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στην πόλη, θα απολαύσουμε την πανέμορφη θέα της κοιλάδας Aλαζανι και στα χωριουδάκια Χβαρέλι και Γκρέμι και θα γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο. Στη συνέχεια θα πάμε στο παλιό οινοποιείο, όπου θα μας διηγηθούν την διαδικασία παραγωγής του κρασιού στην Γεωργία.




Ολοκληρώνοντας τη σημερινή μας διαδρομή, θα επισκεφτούμε το οικογενειακό κτήμα του στρατηγού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του γνωστού ποιητή του ρομαντισμού A. Chavchavadze του 19ου αιώνα. Το σπίτι-μουσείο περιβάλλεται από ένα υπέροχο πάρκο με ένα παρεκκλήσι και στα κελάρια του διατηρούνται 16.000 μπουκάλια κρασί. Επιστροφή στη Τιφλίδα μέσω της πόλης Τελάβι.


Δείπνο. Διανυκτέρευση.



4Η ΜΕΡΑ: 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ
ΓΚΕΡΓΚΕΤΙ- ΑΝΑΝΟΥΡΙ- ΤIΦΛΙΔΑ

Στις 10:00π.μ, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ξεκινάμε για το Γκεργκέτι. Σταματάμε για λίγο στο τεχνητό φράγμα κοντά στο Ανανούρι και συνεχίζουμε στο στρατιωτικό δύσκολο δρόμο που οδηγεί στα σύνορα της Οσετίας. Αφού περάσεις το πέρασμα των 3960 μέτρων στο Γκουνταούρι και την πόλη Στεμαντμίντσα καταλήγεις στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Γκεργκέτι.



Μετά απαραίτητα στάση στο φρούριο Ανανούρι. Το φρούριο έχει χτιστεί σε έναν λόφο στη συμβολή των ποταμών Άρκαλα και Άραγκβι και η περιοχή του είναι τριγωνική. Το παλαιότερο τμήμα του φρουρίου είναι ένας πύργος-παρατηρητήριο που συνορεύει με τη μεγαλύτερη εκκλησία και χρονολογείται στο 14ο-15ο αιώνα. Η ακρόπολη χτίστηκε τον 17ο-18ο αιώνα και ήταν η έδρα των Εριστάβι (Δουκών) του Άραγκβι. Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν 3 εκκλησίες. Η μικρότερη, η Εκκλησία της Παρθένου, κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Η μεγαλύτερη, η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1689 με εντολή του Εριστάβι Μπάρτζεμ.



Στην επιστροφή στη Τiφλίδα βλέπουμε στη λεωφόρο Ρουσταβέλι τα μουσεία, τα πολυτελή καταστήματα και τα επιβλητικά κτίρια, την Όπερα, το Κοινοβούλιο κ.ά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Δείπνο. Διανυκτέρευση.



5Η ΜΕΡΑ: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ
ΤΙΦΛΙΔΑ-ΜΤΣΧΕΤΑ- ΤΙΦΛΙΔΑ




Πρωινή αναχώρηση για την πόλη-μουσείο Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλ. της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες Σβετστικοβέλι ("παλιά ρίζα") και Τζβάρι ("Τίμιος Σταυρός"), οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Επιστροφή στη Τiφλίδα και ελεύθερος χρόνος στη πόλη.







Δείπνο. Διανυκτέρευση.




6Η  ΜΕΡΑ: 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΙΦΛΙΔΑ -  ΓΚΟΡΙ (ΜΟΥΣΕΙΟ & ΣΠΙΤΙ ΣΤΑΛΙΝ) - ΣΠΗΛΑΙΑ ΟΥΠΛΙΣΤΙΧΕ – ΚΟΥΤΑΙΣΙ

Συνεχίζουμε για το Γκόρι, τη γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερου με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο του Στάλιν, όπου θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του, το σπίτι του, καθώς και το προσωπικό βαγόνι, που τον μετέφερε στα ταξίδια του.




Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίχε, που είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μκτβάρι.



Συνεχίζουμε στο Κουταϊσί. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Δείπνο. Διανυκτέρευση.



7Η ΜΕΡΑ: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΟΥΤΑΙΣΙ -ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ- ΜΠΑΤΟΥΜΙ

Το πρωί θα πάμε στο σπήλαιο του Προμηθέα.




 Στο  Κουταϊσί θα δούμε τα μεγαλοπρεπή ερείπια του  Καθεδρικού  της δυναστείας των Βαγρατιδών και  τα μοναστήρια Μοτσαμέτα  και Γκελάτι.




Στην επιστροφή θα απολαύσουμε την αγορά της πόλης και το συντριβάνι της Μήδειας.



Αναχώρηση για το Μπατούμι.

Δείπνο. Διανυκτέρευση



8Η ΜΕΡΑ: 11ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ
ΒΑΤΟΥΜΙ – ΓΩΝΙΟ (ΑΠΣΑΡΟΣ) - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ- ΜΠΟΡΖΟΜΙ


Το Μπατούμι ή Βατούμ ή Βατούμι – «Βαθύς Λιμήν» των αρχαίων Ελλήνων, πιστεύεται πως βρίσκεται στην περιοχή που βρισκόταν η αρχαία Κολχίδα. Υπό την έννοια αυτή δεν είναι τυχαίο ότι στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ένα άγαλμα της Μήδειας. Υπό την αυτοκρατορία του Αδριανού, το Μπατούμι μετατράπηκε σε λιμάνι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ κατά τα Βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα κατά την αυτοκρατορία του Ιουστινιανού μετατράπηκε σε οχυρό υπό την ονομασία Πέτρα. Για πολλούς αιώνες το Μπατούμι ήταν ένα ασφαλές λιμάνι, το 1627 καταλήφθηκε όμως οριστικά από τους Τούρκους, όποτε και άρχισε η περίοδος εξισλαμισμού της περιοχής της Ατζαρίας, της παραθαλάσσιας περιοχής της Γεωργίας με την πρωτεύουσα της, το Μπατούμι. Το 1807 το Μπατούμι με πληθυσμό 5.000 κατοίκους αποτελούσε το κέντρο του Οθωμανικού δουλεμπορίου της Υπερκαυκασίας. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα του 9ου αιώνα, η πόλη περιήλθε στα χέρια των Αράβων, πριν περιέλθει κατά τον 10ο αιώνα στο Βασίλειο της Γεωργίας. Το 1878, χάρη στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το Μπατούμι περιήλθε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Το 1883 μετά την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών Μπακού – Μπατούμι και των εκσυγχρονισμό του λιμανιού της πόλης το Μπατούμι έγινε δίαυλος μέσω του οποίου η Ρωσία πραγματοποιούσε εμπορικές δραστηριότητες. Από το 1880 στο Μπατούμι σχηματίζεται μια μικρή, αλλά πολύ δεμένη και συμπαγή Ελληνική παροικία, η οποία ανήκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και έχτισε την ελληνική εκκλησία της πόλης του Αγίου Νικολάου, γύρω από την οποία συσπειρωνόταν όλη η ελληνική παροικία. Τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή στην πόλη κυκλοφορούσαν δύο ελληνικές εφημερίδες, ο Αργοναύτης και ο Ελεύθερος Πόντος, οι οποίες ήταν απαλλαγμένες από την Τούρκικη λογοκρισία και μπορούσαν να περιγράψουν ελεύθερα τις ωμότητες που συνέβαιναν στον γειτονικό Πόντο.










Οι πιο δραματικές στιγμές  που έζησαν οι Έλληνες ήταν όταν στην πόλη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν ακολουθήσει τον διαλυμένο τσαρικό στρατό που εγκατέλειπε την Τραπεζούντα, είτε από τα Ποντιακά χωριά του Καρς μετά την κατάληψή τους από τους Τούρκους. Οι πρόσφυγες συνωστίσθηκαν στο Μπατούμι με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο το 1/3 το κατάφερε. Θα δούμε τον Πύργο της Γεωργιανής Αλφάβητου, το κινούμενο άγαλμα Ali & Nino- ενός άντρα και μιας γυναίκας που συμβολίζει την αιώνια αγάπη- τον φάρο, το ρολόι γνωστό με την ονομασία Chacha Tower με τα σιντριβάνια  όπου μέχρι πρόσφατα έτρεχε το τοπικό ποτό chacha.



Στη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε και τους περίφημους βοτανικούς κήπους. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο με πάνω από 5.000 είδη σπάνιων φυτών και 1.200 ειδών τριανταφυλλιών και τη συνοικία Αλχασένι. Στη συνέχεια επίσκεψη στο παραλιακό κάστρο του αρχαίου Γώνιου, στους καταρράκτες και στη συνέχεια αναχώρηση για το Μπορτζόμι

 Δείπνο. Διανυκτέρευση



9Η ΜΕΡΑ: 12ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ
ΜΠΟΡΤΖΟΜΙ - ΜΠΑΚΟΥΡΙΑΝΙ - ΤΣΙΧΙΣΒΑΡΙ - ΒΑΡΤΖΙΑ

Το πρωί αναχώρηση από το Μπορτζόμι και στη συνέχεια επίσκεψη στο Τσιχισβάρι. Ποντιακό χωριό που  έχει ακόμα ελληνικό πληθυσμό που δεν έφυγε κατά τη διάρκεια της ασταθούς περιόδου στην Γεωργία, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ποντιακή διάλεκτος ομιλούταν ευρέως σε αυτό το χωριό στο παρελθόν και διατηρήθηκε ακόμα και σήμερα.



Παραμένει εκεί το Ελληνικό  Πολιτιστικό Κέντρο κρατώντας άσβεστες τις μνήμες. Στη συνέχεια επίσκεψη στα κάστρα του Ραμπάτι και του Ακχαλτσίκε και  στον αρχαιολογικό χώρο της Βάρτζια.


Η εκπληκτική πόλη των σπηλαίων με το όνομα Vardzia, βρίσκεται στη Γεωργία, μια χώρα στην οποία η Δυτική Ευρώπη συναντά την Ανατολική Ασία. Η ιστορία της ξεκινάει κάτι παραπάνω από 800 χρόνια πριν, στα τέλη του 12ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η κατασκευή της.


Το 1185, μια 25χρονη γυναίκα με το όνομα Tamar ανέλαβε τα ηνία της Γεωργίας. Το γεγονός αυτό ήταν πολύ σπάνιο για την Ευρώπη της εποχής και η πρώτη φορά που μια γυναίκα κυβερνούσε τη συγκεκριμένη χώρα. Παρόλα αυτά, κατά τη βασιλεία της Tamar, η χώρα ευημερούσε και οι κάτοικοί της ήταν ευχαριστημένη με τη βασίλισσά τους. Μόλις ένα χρόνο μετά τη στέψη της, η Tamar θέλησε να φτιάξει ένα μοναστήρι, σαν ένδειξη της χριστιανικής της πίστης. Υπήρχε ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα της. Οι Μογγόλοι, με βάση την Ασία, είχαν ξεκινήσει πολέμους με τους γειτονικούς λαούς επιδιώκοντας την επέκταση της αυτοκρατορίας τους. Έτσι αποτελούσαν διαρκή απειλή για τους Γεωργιανούς. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η βασίλισσα Tamar αποφάσισε να κατασκευάσει το μοναστήρι κάτω από τη γη, ώστε να μπορεί παράλληλα να προσφέρει καταφύγιο από τις επιδρομές στους κατοίκους των τριγύρω περιοχών. Η κατασκευή του φιλόδοξου αυτού έργου ξεκίνησε άμεσα, κάτω από το βουνό Erusheli, το οποίο επιλέχθηκε για το σκληρό του πέτρωμα που θα μπορούσε να αντέξει τις εργασίες. Κατασκευάστηκαν 13 επίπεδα, ενώ οι φυσικές σπηλιές που υπήρχαν στο εσωτερικό του βουνού επεκτάθηκαν και μετατράπηκαν σε περισσότερα από 6.000 δωμάτια, τα οποία ήταν αρκετά για να φιλοξενήσουν τόσο τους μοναχούς του μοναστηριού όσο και τους κατοίκους που θα κρυβόταν εκεί για να ξεφύγουν από τους επιδρομείς.
 Δείπνο. Διανυκτέρευση στη Βάρτζια



10Η  ΜΕΡΑ: 13ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΡΙΤΗ
ΒΑΡΤΖΙΑ- ΤIΦΛΙΔΑ

Το πρωί αναχώρηση από τη Βάρτζια (Vardzia), με κατάληξη τη Παλιά πόλη της Τiφλίδας.


Ελεύθερος χρόνος.
Δείπνο. Διανυκτέρευση

11Η  ΜΕΡΑ : 14ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ
ΤIΦΛΙΔΑ - ΣΑΝΑΧΙΝ ΧΑΓΠΑΤ-ΕΡΕΒΑΝ

Το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα με την Αρμενία, αφού περάσουμε το Ρουστάβι. Περνάμε τα σύνορα και κατευθυνόμαστε προς την επαρχία Λορί. Το Μοναστήρι του Σαναχίν είναι αρμένικο μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα στην. Το όνομα Σαναχίν μεταφράζεται κυριολεκτικά από τα αρμενικά ως «αυτό είναι παλιότερο από εκείνο», υποδηλώνοντας ότι ισχυρίζεται ότι το χωριό έχει παλαιότερο μοναστήρι από το γειτονικό Μοναστήρι Χαγπάτ. Τα δύο χωριά και τα μοναστήρια τους είναι παρόμοια και βρίσκονται σε κοινή θέα το ένα με το άλλο σε ένα οροπέδιο  που τέμνεται και διασχίζεται από μια βαθιά «ρωγμή», που κατά μήκος της ρέει ένα μικρό ποτάμι που χύνεται  στον ποταμό Ντεμπέντ.


Όπως και στο Χαγπάτ, στο Σαναχίν συχνάζουν όλο και περισσότεροι τουρίστες, λόγω της πρόσφατης ένταξής του σε πολλά τουριστικά πρακτορεία της Αρμενίας, με την ομορφιά του μοναστηριακού συγκροτήματος να ταιριάζει με αυτή του Χαγπάτ. Το συγκρότημα ανήκει στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία με πολυάριθμα χατσκάρ (λίθοι με περίτεχνα χαρακτικά που αντιπροσωπεύουν σταυρό) και τάφους επισκόπων διασκορπισμένους σ' αυτό. Το απόγευμα καταλήγουμε στο Ερεβάν.

Δείπνο. Διανυκτέρευση στο Ερεβάν


12Η ΜΕΡΑ: 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ
ΕΡΕΒΑΝ

Πρωινό και πανοραμική ξενάγηση στην πόλη, που αποκαλείται από τους Αρμενίους Γερεβάν, δηλαδή "η ορατή", επειδή σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία, που είδε ο Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Πόλη με αξιοσημείωτη ιστορική σπουδαιότητα, συνδεδεμένη με τις περιπέτειες του αρμενικού λαού.


Μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα και πανάρχαια ιστορία, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε το κρατικό ινστιτούτο χειρογράφων Ματενανταράν, που περιέχει 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς και το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915).



Θα δούμε επίσης την πλατεία Δημοκρατίας, την όπερα που φέρει το όνομα του μεγάλου συνθέτη Αλεξάντερ Σπεντιαριάν, το Κασκαντέ κ.ά. Τέλος, θα επισκεφθούμε εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ - το αρμενικό κονιάκ είναι γνωστό διεθνώς και ήταν το αγαπημένο ποτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Δείπνο. Διανυκτέρευση


13Η ΜΕΡΑ: 16ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΣΑΚΙΤΖΟΡ -ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ - ΓΚΕΓΚΧΑΡΝΤ- ΓΚΑΡΝΙ- ΕΡΕΒΑΝ

Πρωινό και ξενάγηση στο Τσακιτζόρ. Θα δούμε την Μονή Κεχαρίδης, όπου είναι ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά συγκροτήματα της Ανατολικής Αρμενίας και ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά δείγματα της Αρμενικής Οροσειράς. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ουαιώνα και αποτελείται από 4 ξεχωριστές παρακείμενες εκκλησίες. Η κύρια εκκλησία του συγκροτήματος είναι η εκκλησία  του Αγίου Γρηγορίου (Saint Gregory), που χτίστηκε το 1033. Η εκκλησία του Surp Nshan χτίστηκε το 1051, βρίσκεται νότια της εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου. Η εκκλησία Katoghike, που χτίστηκε στις αρχές του 13ου  αιώνα, βρίσκεται στα νότια της εκκλησίας Surp Nshan. Η τέταρτη εκκλησία του συγκροτήματος είναι η εκκλησία του Surp Harutyun του 1220. Το Σπίτι-Μουσείο των Αδελφών Ορμπέλι, είναι αφιερωμένο στους Αρμένιους επιστήμονες Ρούμπεν, Λεβόν και Τζόζεφ Ορμπέλι, οι οποίοι ήταν ντόπιοι από το Τσαγκκάδορ. Ο καθηγητής Ruben Orbeli ήταν ο ιδρυτής της ναυτικής αρχαιολογίας και ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς της μηχανικής των ωκεανών. Ο φυσιολόγος Levon Orbeli ήταν εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΕΣΣΔ και της αρμενικής ακαδημίας SSR. Ο επιστήμονας Τζόζεφ Ορμπέλι ήταν εξειδικευμένος στη μεσαιωνική ιστορία του Νοτίου Καυκάσου. Διοίκησε το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης μεταξύ 1934 και 1951. Συνεχίζουμε για τη λίμνη Σεβάν, τη μεγαλύτερη της Αρμενίας και διάσημο παραθεριστικό προορισμό. Εκεί θα απολαύσουμε μια κρουαζιέρα θαυμάζοντας την ομορφιά του υπέροχου τοπίου. Ακολουθεί επίσκεψη στο λαξεμένο σε βράχο μοναστήρι Γκεγκχάρντ (12ος-13οςαι.), το όνομα του οποίου σημαίνει "ιερή λόγχη" από το δόρυ που διαπέρασε το σώμα του σταυρωμένου Ιησού.




Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε ένα σπίτι, όπου θα δούμε τον τρόπο παραγωγής του αρμένικου ψωμιού λαβάς και θα γευτούμε το αρμένικο Fast-food - λαβάς με τυρί. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον ναό του Γκαρνί, ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε το 77 μ. Χ. από τον βασιλιά Τιριδάτη, καταστράφηκε από σεισμό το 1679 και αναστηλώθηκε το 1975.




Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, μια πανέμορφη πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χραζντάν, με φαρδιές λεωφόρους, μνημειώδεις πλατείες, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους κλπ.




Άφιξη στο ξενοδοχείο μας στο Ερεβάν.
Δείπνο. Διανυκτέρευση


14Η ΜΕΡΑ: 17ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ
ΕΡΕΒΑΝ – ΑΡΕΝΙ – ΝΟΡΑΒΑΝΚ - ΕΡΕΒΑΝ

Το πρωί θα συνεχίσουμε με μία ενδιαφέρουσα εκδρομή προς την περιοχή του Αραράτ το οποίο υψώνεται μεταξύ των συνόρων της Τουρκίας, Αρμενίας και του Ιράν και στο οποίο κατά την παλαιά διαθήκη προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.
Καθ΄ οδόν θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Χορ Βιραπ όπου ο Γρηγόριος Lusavorich (Άγιος Γρηγόριος, ο Πεφωτισμένος) ήταν φυλακισμένος για 13 χρόνια γιατί διέδιδε το Χριστιανισμό. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Χορ Βιράπ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ και είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στον λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνο επέζησε, αλλά θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους. Θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη. Αργότερα στη διαδρομή μας προς το Αρενί θα επισκεφθούμε ένα εργοστάσιο οινοποιίας όπου θα δοκιμάσουμε τη γεύση του κρασιού της περιοχής και θα καταλήξουμε στο μοναστήρι Νοραβάνκ, το οποίο φωλιασμένο στα 1550 μέτρα κυριαρχείται από υψηλά βουνά τα οποία του προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά. Είναι διάσημο για την αρχιτεκτονική του και τα γλυπτά του και θεωρείται ένα από τα πέντε αριστουργήματα της Αρμένικης αρχιτεκτονικής. Επιστροφή στο Ερεβάν.

Δείπνο. Διανυκτέρευση



14Η  ΜΕΡΑ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ
ΕΡΕΒΑΝ - ΖΒΑΡΤΝΟΤΣ - ΕΤΣΜΙΑΤΖΙΝ (ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΡΜΕΝΙΑΣ) -  ΕΡΕΒΑΝ

Πρωινό και πρωινή αναχώρηση για το Ζβάρτνοτς, όπου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αιώνα. Συνεχίζουμε για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου, το ''Βατικανό'' της Αρμενίας.


Η μικρή αυτή πόλη, περίπου 20 χλμ από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή, που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο, όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού (το όνομα Ετσμιατζίν στα αρμενικά σημαίνει "κάθοδος του Μονογενούς"). Επιστροφή στο Ερεβάν, υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος.
Δείπνο. Διανυκτέρευση

15Η ΜΕΡΑ: 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ
ΕΡΕΒΑΝ





Ελεύθερη μέρα. Ψώνια, βόλτα στις γειτονιές της πόλης.

16Η ΜΕΡΑ: 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΤΡΙΤΗ
ΕΡΕΒΑΝ- ΠΤΗΣΗ – ΑΘHNA (ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)

Πρωινή αναχώρηση στις 02:00π.μ. περίπου για το αεροδρόμιο του Ερεβάν, όπου μετά τις διατυπώσεις θα πάρουμε την πτήση στις 04:50π.μ. για την Αθήνα.


Άφιξη στις 06:45π.μ. στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου