Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Πέρασμα στην Βόρεια Ινδία.



Πάνε τριάντα πέντε χρόνια από τότε που αποφασίσαμε με τον Χρήστο να επισκεφτούμε την ινδική υποήπειρο. Και όχι τότε τα πολύ γνωστά σημεία της, μα το βόρειο κομμάτι της, εκεί που οι παγετώνες σου κόβουν την ανάσα.

 

 

Αργότερα ταξίδεψα και άλλες αρκετές φορές στα ίδια σημεία και συμπλήρωσα τις εικόνες μου για αυτήν την χώρα!!! Είναι αδύνατον να επισκεφτείς την Ινδία, αυτήν την πανσπερμία τοπίων, ανθρώπινων πολιτισμών, εικόνων και να μην πάρεις υπόψη σου δύο παράγοντες: Τα Ιμαλάια και τους μουσώνες. Τους δύο παράγοντες που την καθορίζουν. Ας είναι. Είναι ανόητο να γράψεις  κάτι σύντομο για την ιστορία της ή τον πολιτισμό αυτής της αχανούς και πολυποίκιλης χώρας....





Τα σημεία περιήγησης μας και το ανάγλυφο τους




Κάποια σημεία αναφοράς που και εμείς είδαμε θα σας παρουσιάσουμε. Ας ξεκινήσουμε….


Ξεκινήσαμε την περιπέτεια μας με πτήση από το Δελχί στο Κασμίρ.


Κασμίρ

Η κοιλάδα του Κασμίρ στην Β.Δ. άκρη της Ινδίας, βρίσκεται ανάμεσα σε χιονισμένες κορυφές, δάση κωνοφόρων και τρεχούμενα νερά και είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ινδίας.


Η κοιλάδα Νούμπρα.


Οι ντόπιοι λένε ότι είναι ο επί γης παράδεισος και πράγματι αν δεν υπήρχαν τα πολιτικά προβλήματα, η βία και η φτώχεια, θα μπορούσε να είναι. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Κασμίρ είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, όταν οι πεδινές περιοχές της υπόλοιπης Ινδίας θα ψήνονται στην ζέστη (Απρίλιος - Μάιος) ή όταν θα πνίγονται στις βροχές των μουσώνων (Ιούνιος - Αύγουστος). Οι βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι σπάνιες, αλλά πέφτουν συνήθως το βράδυ, ενώ τα διαστήματα με ηλιοφάνεια είναι μεγάλα και οι θερμοκρασίες ευχάριστες (συγκρινόμενες πάντα με την υπόλοιπη Ινδία).


Η λίμνη Νταλ δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Τζελούμ πού είναι ο Υδάσπης των αρχαίων. Η θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, το Σριναγκάρ, βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Νταλ με τα κρυστάλλινα νερά και του ποταμού Τζελούμ. Μοιάζει περισσότερο με πακιστανική πόλη παρά με ινδική, επειδή και οι κάτοικοι της είναι μουσουλμάνοι. Η παλιά πόλη έχει πολύ παλιά ξύλινα σπίτια, στενά σοκάκια και πολύ φιλικούς κατοίκους που θα σας καλέσουν για τσάι στο σπίτι τους.


Στο Σρίναγκαρ μπορείς να απολαύσεις πολύ ωραίες εικόνες  αν διασχίσεις την λίμνη Νταλ με μονόκανο που εδώ λέγεται σικάρα (μικρή βάρκα).

 



Η διαμονή επιβάλλεται να γίνει σε ένα  houseboat. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής είναι οι Πλωτοί Κήποι, οι Κήποι των Μογγόλων, η Φωλιά της Αγάπης και τα ορεινά περάσματα του πανύψηλου βουνού Καρακορούμ.

 



Αν προτιμάτε την βόλτα στην ξηρά, εκτός από το παλιό κομμάτι της πόλης, μπορείτε να πάτε και στους κήπους του Σαλιμάργκ, πέντε με έξη χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης ή να κάνετε τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του  ταξιδιού στην Σριναγκάρ είναι η επίσκεψη στην μικρότερη και πιο ήσυχη λίμνη Νιγκίν. Περισσότεροι από χίλια houseboats επιπλέουν επάνω σε  αυτές τις λίμνες. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην εποχή της αποικιοκρατίας μιας  και οι Βρετανοί δεν είχαν τη δυνατότητα να κατέχουν γη. Οι κατοικίες- βάρκες είναι σταθερές σε ένα σημείο της λίμνης και δεν μετακινούνται, αλλά είναι μια εμπειρία ζωής για να διανυκτερεύσεις μια νύχτα ή δύο σε αυτές. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την μέρα σας με την μίσθωση μιας σικάρα και να εξερευνήσετε την ζωή στις λίμνες, συμπεριλαμβανομένης νωρίς το πρωί της πλωτής αγορά λαχανικών ή τα ψώνια σε ένα μαγαζί ειδών λαϊκής τέχνης.




Λαντάκ

Μεταξύ του Κασμίρ και του Λαντάκ μεσολαβεί η περιοχή του Ζασκάρ, που επειδή είναι δυσπρόσιτη είναι προτιμότερο να το προσεγγίσεις μέσω του περάσματος του Καργκίλ.


Ζασκάρ


Το Λεχ είναι η πρωτεύουσα του Λαντάκ. Διατηρεί ένα εξωτισμό ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη και στο Μεγάλο Παζάρι. Είναι μία από τις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές της Ινδίας, στην οποία υπάρχουν μία σειρά από παράξενα μοναστήρια και σεληνιακά τοπία που είναι αδύνατον να μην εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη. Σε αυτό το σημείο, από το οποίο απορρέει ο Ινδός ποταμός αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί και πάρα πολλά βουδιστικά μοναστήρια που βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε κοιλάδες, λόφους  και κατάξερα βραχώδη ανάγλυφα. Αξίζει κάποιος να δει το Θερινό Παλάτι, το μοναστήρι Τικσέ, που δεσπόζει πάνω στον λόφο με τα ασβεστωμένα "Τσόρτεν" και τα χρυσοκίτρινα στολίδια και το Χέμις που είναι το πιο πλούσιο μοναστήρι του Λαντάκ. Όχι βέβαια ότι είναι λιγότερης αξίας τα μοναστήρια Σουκάρ και Σπιτάκ. Γύρω από την πρωτεύουσα ζούνε διάφορες ινδοευρωπαϊκές φυλές.


Νέα  κοπέλα στο Λεχ


Ο δρόμος που ενώνει το Λεχ με το Σρίναγκαρ του Κασμίρ περνάει από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λαντάκ το Καργκίλ. Κοντά σε αυτή την πόλη είναι το εκπληκτικό μοναστήρι Λαμαγιούρου του 11ου αιώνα.




Αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψεις στο Δελχί αεροπορικώς για να συνεχίσεις την περιήγηση σου.


Δελχί

Πίσω από τους γεμάτους δρόμους, τις φτωχές γειτονιές και τους φαινομενικά δυστυχισμένους κατοίκους βρίσκεται μια πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, ένας κόσμος πρόσχαρος που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με υπομονή, βουτηγμένος στην ιστορία, τα ήθη και τις παραδόσεις. Το Παλιό και το Νέο Δελχί προκαλεί γοητεία στους ταξιδιώτες με τα κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος και τα μικρά σοκάκια της παλιάς πόλης. Στο Δελχί μπορείς μπορεί να περιηγηθείς στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης με την γοητεία των περασμένων χρόνων που περιλαμβάνει τζαμιά, παζάρια και μαρμάρινα παλάτια, ενώ η νέα πόλη είναι μία καλοσχεδιασμένη με μεγάλες λεωφόρους σύγχρονη πόλη. 




Η πρωτεύουσα της Ινδικής Ένωσης (επίσημο όνομα της Ινδίας) είναι μια πρωτεύουσα καθ’ όλα αυτοκρατορική. Έχει τεράστιους δρόμους, πάρκα, ωραία δημόσια κτίρια, γέφυρες, διεθνές αεροδρόμιο και ότι άλλο συνιστά μια πρωτεύουσα μεγάλου κράτους. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 14.000.000 άνθρωποι, σε ένα απίθανο μωσαϊκό θρησκειών, πολιτιστικών ομάδων και εθνοτήτων. Υπάρχουν Ινδουιστικοί ναοί, Μουσουλμανικά τεμένη των Σιχ, Χριστιανικές εκκλησίες όλων των δογμάτων (μέχρι και ορθόδοξο βιβλιοπωλείο λειτουργεί), ακόμη και ναοί Παρσήδων (αρχαία Περσική θρησκεία).




Ο Μιναρές Κουτάμπ


Η πολιτική διοίκηση είναι εκεί, ενώ το κέντρο της  οικονομίας  της χώρας είναι η Βομβάη. Έχει μεγαλόπρεπα κτίρια και οχυρά. Μεγάλα παλάτια παλαιών Σουλτάνων, το απέριττο μνημείο του Γκάντι , του Νεχρού, το Κόκκινο Οχυρό, το Γισμά Μαχίντ που είναι το μεγαλύτερο τέμενος της Ινδίας, ο ναός της Λάκσμι, ο μιναρές Κουτάμπ Μινάρ, πρεσβείες με ανατολίτικο στυλ,  σπίτια με τοπική αρχιτεκτονική, επαύλεις με βικτωριανή αρχιτεκτονική και η περίφημη Πύλη της Ινδίας που σηματοδοτεί το κέντρο της Πόλης. Το απίθανο πολιτιστικό μωσαϊκό συνοδεύεται από μικροπωλητές, επαίτες, γητευτές φιδιών, σαντού- ιερούς ανθρώπους και φυσικά τις αγελάδες που είναι πιο ιερές  και από τους ανθρώπους.





Και  αν νομίζετε ότι τελειώσατε με την περιήγηση κάνετε λάθος. Όλοι πρέπει να επισκεφτούν το απίστευτο πιο πολύ φωτογραφημένο μαυσωλείο του Ταζ Μαχάλ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Δελχί περίπου τέσσερις ώρες μακριά. Ο σουλτάνος Σαχ Τζεχάν έχτισε αυτό το τέλειο αρχιτεκτονικό μνημείο με αξεπέραστες ένθετες διακοσμήσεις προς τιμή της γυναίκας του Μπουμτάτζ Μαχάλ την οποία λάτρευε. Το Ταζ Μαχάλ περιλαμβάνει τους τάφους του αυτοκρατορικού ζεύγους και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου, προστατευμένο από την Ουνέσκο.


 

Από την Άγκρα με το τρένο "Shatabdi" αναχωρούμε για το Τζανσί με το επιβλητικό φρούριο.

 

Όρτσα

Στη συνέχεια οδικά επισκεπτόμαστε την Όρτσα με το εντυπωσιακό ομώνυμο φρούριο πού έχει πολύ όμορφες τοιχογραφίες και στο τέλος θα καταλήξουμε στην πόλη Κατζουράχο, όπου έχει αμέτρητους ναούς με ερωτικά λιθόγλυπτα και που είναι η τέλεια έκφραση της μεσαιωνικής τέχνης της Ινδίας.


Κατζουράχο


Στο Κατζουράχο βρίσκονται 22 παράξενοι ινδουιστικοί ναοί που στο εξωτερικά τους τοιχώματα απεικονίζονται θεοί και θεές σε προσωπικές ερωτικές στιγμές. Οι περισσότεροι ναοί είναι αφιερωμένοι στον Βισνού και στον Σίβα.


Από κει με πτήση πετάμε για το Βαρανάσι στην επαρχία Ουτάρ Πράντες που είναι γνωστό και με το όνομα Μπενάρες. Είναι κτισμένο στην δυτική όχθη του Γάγγη ποταμού, του πιο ιερού ποταμού της χώρας που τροφοδοτείται από το λιώσιμο των πάγων των Ιμαλαΐων. Στον Γάγγη πού πήρε το όνομά του από την θεά του εξαγνισμού Γάγγα αναζητούν τη λύτρωση εκατομμύρια πιστών. Μυριάδες προσκυνητές από όλες τις κάστες, τις σέχτες, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, ή τα μορφωτικά επίπεδα έρχονται εδώ για να πλυθούν στα νερά του ποταμού, να αφήσουν τις αμαρτίες τους, και να αναδυθούν εξαγνισμένοι. Στα πέτρινα σκαλοπάτια "Γκατς" στις όχθες του ποταμού καθημερινά λαμβάνουν χώρα τελετουργίες.






 

Πολύ κοντά είναι και το Σαρνάθ, όπου ο γιός ενός τοπικού ηγεμόνα, ο Βούδας, έκανε το πρώτο του κήρυγμα και καθιέρωσε μία θρησκεία με πολύ μεγάλη απήχηση στην Ασία, τον Βουδισμό.


Άλλα 250 χιλιόμετρα περίπου στην διαδρομή προς την Άγκρα βρίσκεται η ακατοίκητη παλιά πόλη Φαχτεπούρ Σικρί. Την έχτισε ο Άκπαρ και λόγω ανεπάρκειας νερού μετά από την ανοικοδόμηση της εγκαταλείφθηκε.




Ρατζαστάν

Το Ρατζαστάν, η γη των Μαχαραγιάδων, των πλούσιων Ινδών που φρόντισαν να κοσμήσουν με παλάτια ολόκληρη την δυτική Ινδία, που είναι σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή. Ωστόσο τα μνημεία της, τα κάστρα, τα αρχοντικά, οι περίτεχνοι ναοί και τα κενοτάφια σαγηνεύουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Το Ρατζαστάν είναι η ρομαντική Ινδία. Σε κάθε βήμα παραμονεύει το μυστήριο, η γαλήνη κι η ανείπωτη ομορφιά του τοπίου και των ανθρώπων. Το Ρατζαστάν, η "γη των βασιλιάδων", είναι το πιο εξωτικό και ποικιλόχρωμο τμήμα της Ινδίας.





Κάποτε, καραβάνια φορτωμένα με μετάξι, μπαχαρικά και πολύτιμους λίθους ακολουθούσαν τους σκονισμένους δρόμους της μεγάλης αυτής πολιτείας της Ινδίας, της γης της κάστας των ατρόμητων πολεμιστών Ρατζπούτ, για να φτάσουν την πραμάτεια τους στις αγορές της Ευρώπης. Η φορολόγηση των εμπορικών οδών άφησε στους Ινδούς άρχοντες, τους μαχαραγιάδες, αμύθητα πλούτη. Τα επιβλητικά κάστρα χτισμένα με μύθους και ιστορίες, οι ναοί και τα εκπληκτικής χλιδής παλάτια που κτίστηκαν στη διάρκεια των αιώνων, οι ρομαντικές και μαγευτικές οάσεις, οι ιστορικές πόλεις, τα έντονα και πολυποίκιλα χρώματα και μια διάχυτη αίσθηση περηφάνιας και αξιοπρέπειας, αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αυτού. Το Ρατζαστάν αφήνει στη μνήμη του επισκέπτη μια γλυκιά γαλήνη ενός ιδιαίτερα γοητευτικού και μαγευτικού τόπου που παραμένει αναλλοίωτος στους αιώνες.


Οδικά η Τζαϊπούρ, η " Ρόδινη Πολιτεία" απέχει από το Δελχί 240 km. Χρωστάει το όνομά της στον Μογγόλο μαχαραγιά Τζάι Σινγκ που ήταν μεγάλος πολεμιστής και αστρονόμος του 18ου αιώνα. Η παλιά πόλη είχε επτά πύλες που εξασφάλισαν την είσοδο και την έξοδο από την πόλη, ενώ τα τείχη και τα σπίτια ήταν βαμμένα σε ροζ χρώμα το οποίο συμβολίζει τη φιλοξενία.




Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Παλάτι των Ανέμων και το Αστεροσκοπείο Τζαντάρ Μαντάρ που έφτιαξε ο Τζάι Σινγκ για προσωπική του χρήση.

 

Το Αστεροσκοπείο Τζαντάρ Μαντάρ


Επιβάλλεται η επίσκεψη στην ερειπωμένη πολιτεία της Αμπέρ, που είναι κοντά, στην πλάτη ενός ελέφαντα για να δει κανείς  το Κάστρο- παλάτι που κατοικούσε ο Τζάι Σινγκ.




Αξιοθέατα του είναι ο ναός της θεάς Κάλι, το παλάτι των κατόπτρων και τα ιδιαίτερα δωμάτια του μαχαραγιά.



Άμπερ


Ο χρόνος και η ζωή δεν είναι ανεξάντλητη. Έτσι και το ταξίδι. Κάποια στιγμή σταματάει.... Επιστροφή στο Δελχί και από κει στην Αθήνα... Οι αναμνήσεις όμως από αυτήν την τεράστια χώρα παραμένουν πάντα. Το πέρασμα στην Βόρεια Ινδία….


Δελχί: Κόκκινο Φρούριο


Επισκεφτείτε την. Αξίζει!!! Θα με θυμηθείτε.. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου