Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 2016 ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΣΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ





https://youtu.be/cis12m5QzEY
VIDEO
Μια συμβολή για τις εκδηλώσεις μεταξύ των δύο λαών

Έχοντας περιηγηθεί όλες τις πανέμορφες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, άφησα τελευταία την Βενετία του Βορρά. Και ο λόγος προφανής.

Καμιά δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της.Όλη μα όλη η πόλη ένα ανοιχτό μουσείο.


Όταν ο Μεγάλος Πέτρος θέλησε στις αρχές του 18ου αιώνα να θεμελιώσει την καινούργια πρωτεύουσα του, πολυμήχανος και σπουδασμένος μηχανικός  ο ίδιος στην Ολλανδία έβαλε όλη την μαστοριά του. Διάλεξε τα επικίνδυνα νερά του Νέβα επιχωμάτωσε και πασσάλωσε τα έλη για να στεριώσει πάνω τους τις μεγαλειώδεις κατασκευές: τις εκκλησίες και το παλάτι του και έφερε τους καλύτερους για να δουλέψουν μαζί του. Το έργο του συνέχισε η Μεγάλη Αικατερίνη.

Από την Αγία Πετρούπολη πέρασε, έζησε ή δούλεψε το  άνθος των επιστημών και των τεχνών: Λομονόσωφ, Κάμερον, Κάρλο Ρόσι, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Σοστακόβιτς, Ντιαγκίλεφ, Τσαϊκόφσκι, Γκόγκολ, Ρέπιν, Κόζιντσεφ, Αχμάτοβα, Μεντελέγιεφ, Τρετσίνι, Ταμάσκι, Ραστρέλι, Λίντβαλ, Φαλκονέ, Κλοντ.

Αλλά και οι επαναστάτες που θέλησαν να αλλάξουν την κοινωνία από δω ξεκίνησαν: Τρότσκι, Κροπότκιν, Λένιν, Κίροφ.

Και η μνημειώδης αντίσταση κατά των Γερμανών στον 2ο Π.Π. εδώ αποθεώθηκε.

Είναι αδύνατον να περπατήσεις στην Αλεξάντερ Νέφσκι  και να μην αισθανθείς ότι ζεις σε παρελθόντα χρόνο τις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις, ή τις ταραγμένες στιγμές της Κόκκινης Επανάστασης ή του Ολοκληρωτικού Πολέμου, ανάλογα με τις αντιλήψεις ή την κοινωνική καταγωγή σου.

Όποιος και να ’σαι ότι και να’ σαι η Αγία Πετρούπολη - Λένινγκραντ θα σε αποζημιώσει  για την επιλογή σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου