Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Εκπαίδευση και εθελοντισμός


Αρκετοί εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από την υπηρεσία αλλά λόγω της εμπειρίας τους και της αγάπης τους προς τους μαθητές, είναι ικανοί να προσφέρουν εθελοντικά στην εκπαίδευση νιώθοντας χρήσιμοι στην Kοινωνία. Από αυτήν προέρχονται και σε αυτήν λογοδοτούν!!! Μήπως, λέμε μήπως πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να καταρτίσει μία βάση δεδομένων με τους αποχωρήσαντες εκπαιδευτικούς, που έχουν την διάθεση να συνδράμουν τους αντίστοιχους μάχιμους, σε διάφορες δράσεις σχετικά με τις ικανότητές  και τις δεξιότητες τους? 


Τα παραδείγματα που θα αναφερθούν παρακάτω έχουν σαν στόχο να τονώσουν την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών σε δράσεις στο πεδίο κατά το πρότυπο: Μαθαίνω- αισθάνομαι, ώστε να βελτιωθεί η σχέση συμπεριφέρομαι- επικοινωνώ, σύμφωνα με το διάγραμμα κατά την ταπεινή μας άποψη.


Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η τεχνολογία σήμερα απομακρύνει τον μαθητή σήμερα και αυριανό πολίτη από αυτήν την αντίληψη.



Λόγω ακριβώς της βιωματικής εμπειρίας μας αρκετών χρόνων στην εκπαίδευση παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα για να γίνει κατανοητό που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε:


Α) Ξενάγηση στο Πεντελικό όρος και την ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου  ή στον Πειραιά μαθητικών ομάδων.



Β) Συμμετοχή σε δράσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων Εrasmus κατόπιν πρόσκλησης του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής (ξενάγηση στον χώρο της μονής)




Γ) Καταρτισμός προγραμμάτων και ξενάγηση μαθητών σχολικών εκδρομών με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα του 5ου Γυμνασίου Χαλανδρίου σε Δημητσάνα, Καρύταινα, Στεμνίτσα. Οι σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι διαχρονικές, στηρίζονται στην αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και σεβασμό και δεν επηρεάζονται από την εργασιακή σχέση, αν κάποιος δηλαδή είναι εν ενεργεία η συνταξιούχος.

Με την αγαπητή συνάδελφο και διευθύντρια του σχολείου
Ρούλα Παπαμιχαλοπούλου στο γεφύρι του Ατσίχωλου.



Δ) Ομιλίες με θεματικό περιεχόμενο, όπως η λαογραφία των πέτρινων γεφυριών ή η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε Γυμνάσια ή δημοτικά σχολεία.


Ε) Συμμετοχή σε Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

Αν κάποιος διαβάσει το άρθρο και έχει την διάθεση παρέμβασης και την δυνατότητα να εισακουστεί στο Υπουργείο, ας μεταφέρει την πρόταση, μιας και θα είναι άξιος ο μισθός του!!!

 

Βασίλης Κωνσταντινίδης.

Αφυπηρετήσας εκπαιδευτικός- εθελοντής.


1 σχόλιο: