Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εκεί ψηλά στο Βριλησσό


 
Το όνομα Βριλησσός δόθηκε σε βουνό της Αττικής (Πεντέλη) πριν το 3ο π.Χ. αιώνα από το ρήμα βριώ (έχω ισχύ) και τη λέξη λάας που είναι συνώνυμο της πέτρας. Λίγοι γνωρίζουν ότι η κοίτη του αρχαίου Αττικού Κηφισού, δηλαδή του Βριλησσού είναι θαμμένη μέσα στον αστικό ιστό της ομώνυμης πόλης.

Στη κοινωνία υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δίνουν πολιτιστική «προστιθέμενη αξία», σαν τον Βριλησσό, που ίσως ο πολύς κόσμος τον γνωρίζει σαν ορειβατικό όμιλο.



Αποτελείται από ανθρώπους που λειτουργούν σαν ομάδα, μακριά από ατομικές φιλοδοξίες, σκοπιμότητες και εγωιστικές μικρότητες. Κατά τη ταπεινή μας άποψη είναι ένας ευγενής πρωτοπόρος  όμιλος που προάγει εθελοντισμό και πολιτισμό σχέσεων, κάτι που στη χώρα μας αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία….




Λίγοι μάλλον γνωρίζουν τη προσφορά του. Διοργανώνει οικογιορτή με αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν μέλη του, οργανώνει συναυλίες και εκδηλώσεις στο χώρο που του έχει παραχωρηθεί, καθαρίζει και αποκαθιστά μονοπάτια σε νησιά πέραν της δυνατότητας που δίνει σε μέλη του και μη, να έρθουν σε επαφή με την υπέροχη ελληνική φύση.




Φέτος το πρόγραμμα προβλέπει στο ακριτικό Καστελλόριζο αποκατάσταση μονοπατιών και όχι μόνο, σε συνεργασία με το ΙΔΙΣΜΕ και προσβλέπει στην επικουρική συμμετοχή και ενίσχυση  εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για δράσεις  με τους μαθητές του ακριτικού νησιού.

Τελευταία σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης μέσα στο Μάιο πραγματοποιεί τη διάσχιση της Ρεματιάς Χαλανδρίου που ξεκινά από τα αρχαία λατομεία του Πεντελικού κατά μήκος της Αρχαίας Λιθαγωγίας ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για το πλούτο του Όρους των Αμώμων.




Το σημαντικότερο όμως κατά τη ταπεινή μας άποψη είναι ότι έχει εντάξει σ’ αυτή τη δράση και σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές να ενημερωθούν για τη τοπική ιστορία της περιοχής τους και να γνωρίσουν από κοντά το περιβαλλοντικό πλούτο της Ρεματιάς. Οι εντυπώσεις από όσες ομάδες το επιχείρησαν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, όπως  π.χ. του 6ου Γυμνασίου Χαλανδρίου.



Ο Βριλησσός πάντα πρωτοπόρος ενδιαφέρεται για τη διάχυση των δράσεων του στη Κοινωνία και ιδιαίτερα στη Νέα Γενιά.

Ίσως ήρθε η ώρα να οργανώσει μία διάσχιση σε πρώτη φάση με εκπαιδευτικούς (γιατί όχι με καθηγητές φυσικής αγωγής κατά βάση) για εξοικείωση με το πρόγραμμα και αργότερα αποκλειστικά για μαθητικές ομάδες σχολείων της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Η διαδικασία έχει δοκιμαστεί και οι εντυπώσεις είναι ευοίωνες.

Ας το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της περιοχής για να συνδράμουν αναλόγως…

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε:

α) στην ιστοσελίδα του Βριλησσού --> εδώ 

β) ...και στο blog  vkonsta.blogspot.gr ---> εδώ & --> εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου