Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Ταφικά Έθιμα.

      Κάποιες φορές επιτρέπεται να κάνεις συνειρμούς ή να δίνεις εκδοχές σε μύθους προσπαθώντας να κατανοήσεις την συνέχεια σε δρώμενα. Πόσο μάλλον όταν αυτά αφορούν ταφικά έθιμα με απόσταση χιλιετιών, όπως αυτά των Ποντίων?


      Οι αρχαίοι Έλληνες εξάλλου εκτιμούσαν πολύ την μυθοπλασία και έδιναν με ευφάνταστο τρόπο την καθημερινότητα τους. Η λαϊκή φαντασία και παράδοση δεν χρειάζονται ιστορικά ντοκουμέντα και μόνο μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα μπορείς να δεις την συνέχεια του Πολιτισμού ενός λαού. Πως αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις το κέρασμα στα μνήματα των προσφιλών νεκρών, το τραγούδι και τους χορούς στα μνήματα τους, την παράδοση να επιστρέφουν οι ψυχές  και να δίνουν την ευλογία στους ζωντανούς που τους τιμούν, την διοργάνωση εκδηλώσεων στην μνήμη τους?



      Ας δούμε μερικά από αυτά:





       Κατά την παράδοση ο Ηρακλής ανέβασε τον Πλούτωνα στον Επάνω Κόσμο από τον Άδη αφού τον νίκησε. Ο Πλούτωνας είναι ταυτόχρονα και θεός της ευφορίας και χθόνιο γονιμοποιητικό στοιχείο και κρατάει στο χέρι του το Κέρας της Αμάλθειας για να προσφέρει στους ανθρώπους τα αγαθά της Γης. Άρα όταν επιστρέφουν οι ψυχές των νεκρών ή οι άρχοντες του Κάτω Κόσμου στον Επάνω ή αυτοί που νίκησαν τον θάνατο (όπως ο Ηρακλής) αυτό συνδυάζεται με προσφορές στους ανθρώπους. 

      Να’ ναι  αυτή η πρόγονη αιτία των προσφορών ή των κερασμάτων στα κατοπινά χρόνια?

      Ποιος ξέρει…….  
Ερυθρόμορφη κύλικα 4ου π. Χ αιώνα.
Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία, τόμος 4ος)


____________________



  


      Επιστροφή της Άλκηστης από τον Κόσμο των Νεκρών. Ο Ηρακλής και ο ψυχοπομπός Ερμής την οδηγούν πάλι ανάμεσα στους ζωντανούς.

Μελανόμορφος αμφορέας γύρω στο 540 π. Χ, Παρίσι.
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία ,τόμος 4ος )


_____________________



      Οι πιο ονομαστοί Επιτάφιοι αγώνες που έγιναν στην μυθική Ελλάδα ήταν εκείνοι που όρισε ο Άκαστος για να τιμήσει τον νεκρό πατέρα του Πελία. Στην υδρία ο Πελίας παλεύει με την Αταλάντη.

Χαλκιδική υδρία γύρω στο 540 π.Χ, Μόναχο.
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία)


______________________




         Ο Ορφέας εικονίζεται στα βασίλεια του Άδη και παίζοντας την κιθάρα του πλησιάζει τους άρχοντες του Κάτω Κόσμου Πλούτωνα και Περσεφόνη.

Απουλικός κρατήρας.΄Υστερος 4ος αιώνας. Μόναχο.
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία ,τόμος 3ος)


____________________






      Συνάντηση της Ηλέκτρας με τον Ορέστη στον τάφο του Αγαμέμνονα. Κάθεται περίλυπη και διακρίνονται τα νεκρικά δώρα. Την πλαισιώνουν ο Ορέστης που κρατάει φιάλη και ο Ερμής με το στεφάνι.

Λουκανική πελίκη γύρω στο 350 π.Χ. 
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία ,τόμος 5ος)


_____________________





-         Ο οδυρμός του θανάτου του Αχιλλέα από τις μοιρολογίστρες. Μία εξ αυτών κρατάει λύρα και συνοδεύει το λυπητερό τραγούδι τους.

Κορινθιακή υδρία 570 π. Χ περίπου, Λούβρος
(Πηγή Ελληνική Μυθολογία ,τόμος 5ος )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου